Човековите права CE права на животните

edenhumanrights10 декември е Ден на човековите права, но од неодамна на истиот датум се одбележува и Денот на правата на животните. Насилството е насилство и убиството е убиство. Не постои хумано убиство, исто како што не постои ни хумано силување, ни хуман геноцид.

Ве молиме придружете ни се и помогнете со заеднички сили да ја подигнеме свеста за животните и нивните права, бидејќи и тие, исто како нас, чувствуваат болка и страдаат. Ако ги отворите срцата и очите ќе видите дека она што некогаш беше расизам, денес се вика специзам – дискриминацијата е иста, само жртвата е поинаква.

10 декември 2013 година, исто така, е денот на основање на ЕДЕН, организација која е формирана со една цел – да ѝ покаже на Македонија и на светот дека човекот, животните и природата се едно исто и дека ако повредиме кој било од нив, се повредуваме себеси.

Ненасилството води до етика од највисок степен, што е и целта на еволуцијата. Сè додека не престанеме да ги повредуваме сите живи суштества на овој свет, сè дотогаш ќе бидеме дивјаци. – Томас Едисон

* * *

10 December is recognized as Human Rights Day, but more recently it is also observed as Animal Rights Day. Violence is violence and murder is murder. There is no such thing as humane murder, just as there is no such thing as humane rape, or humane genocide.

Please join us in raising awareness for animals and their rights, for they can also feel pain and do suffer. Open your hearts and open your eyes and you will see that what once was racism today is called speciesism – discrimination remained the same only the victim is different.

10 December 2013 is also the day that EDEN is founded with the sole purpose – to show Macedonia and the world that human, beast, and nature are the same, we are one, and by hurting either one of them, we hurt ourselves.

Nonviolence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all living beings, we are all savages. – Thomas Edison

Advertisements

One thought on “Човековите права CE права на животните

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s