Закони

(1) Тој којшто грубо злоупотребува животно или го изложува на непотребни маки или му нанесува непотребни болки или заради иживување го изложува на страдање, ќе се казни со ПАРИЧНА казна или со ЗАТВОР до 6 месеци.
(2) Тој кој што со нехранење, непоење или на друг начин изложува животно подолго време на тегобна состојба, ќе се казни со ПАРИЧНА казна или со ЗАТВОР до 3 месеци.
(Член 233, Казнен Законик на Р.М.)

2014-149 Закон за заштита и благосостојба на животните – ________2014_149_2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s