Заштита на животната средина

drvainfoКористењето на морето и воздухот е за сите, и океанот не може да припаѓа на ниеден народ и на ниедна личност, бидејќи ниту природата ниту јавното добро и обичаите не дозволуваат никакво поседување на овие нешта…
~ Елизабет I Тудор

Чистиот воздух е за сите нас, подарок од планетата Земја во форма на зеленило, и сите ние сме подеднакво одговорни за негово одржување, чување и грижа. Во трката за пари, заборавивме дека кога ќе застанеме и ќе се обидеме да здивнеме, најмногу ќе ни треба чист воздух.

Ние постојано испраќаме АПЕЛИ до Македонските власти да ЗАПРАТ со уништувањето на зелените површини во процесот на забрзана урбанизација и да ги разгледаат последиците од ваквите активности во иднината.

Во делот на заштитата на животната средина нашите задачи се:

– Промоција на вегански животен стил
– Подигање на свеста кај граѓаните за непоправливата штета која произлегува од уништувањето на животната средина
– Создавање еколошка култура
– Кривично гонење на поединци, групи и/или институции одговорни за кршење на законите кои ги штитат животните и животната средина
– Влијаење врз законодавните тела за подобрување на законите кои се однесуваат на животните и животната средина, вклучително лобирање на локално, национално и меѓународно ниво
– Надгледување на работата на институциите при спроведување на законите кои се однесуваат на животните и животната средина и соработка со истите
– Соработка со меѓународни законодавни тела и институции
– Соработка со останати сродни и поврзани организации на локално, национално и меѓународно ниво

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s